Wandeling met gids & vaartocht door IJlst. 

Stadswandeling met vaartocht door IJlst

Iedere woensdag, donderdag en vrijdag van
14.00 uur – 16.00 uur, voor individuele gasten
(na reservering) of kleine groepjes.

De VVV-gidsen nemen u graag mee voor een wandeling met vaartocht door het prachtige stadje IJlst. Van 16 juni tot en met 17 september iedere woensdag, donderdag en vrijdag start bij het
VVV kantoor in IJlst.

Deelname maximaal 12 personen.

Kaarten:
€ 15.- p.p.
Voor kinderen t/m 11 jaar € 10.- p.p.
t/m 3 jaar gratis.

Wilt u verzekerd zijn van een plekje,
meld u dan van tevoren aan!

Tickets kopen                    Foto:

                  -De Overtuinen
                  -Wandeling met Stadsgids
                  -Huis Messingklopper
                  -Boottochtje over de Stads-Ee

                 -Museum Houtstad IJlst
                  en Houtzaagmolen de Rat
                 -Voetgangersbrugje over de Stads-Ee
                 -Voormalige gemeentehuis van IJlst
                 -11 Fountains: "Onsterfelijke bloemen"De route:  

U bent van harte welkom voor een rondwandeling onder leiding van een stadsgids in het schitterende en authentieke Elfstedenstadje IJlst met ca. 3.200 inwoners. IJlst, dat nog steeds landelijke bekendheid geniet door de (vroegere productie van) schaatsen en dan in het bijzonder de fabrikanten Frisia, maar vooral Nooitgedagt.

Bij de brug bevindt zich de vaste ligplaats van het vroegere beurtschip op Sneek de ‘Johanna Jacoba’. Vanaf de ophaalbrug over De Geeuw is de voormalige schaatsenfabriek van ‘Frisia’ te zien. Op de plek waar nu een vijftal hoge grachtenhuizen staat, bevond zich voorheen het fabriekscomplex van Nooitgedagt, fabrikant van gereedschappen, schaatsen en houten speelgoed, waarvan een uitgebreide collectie te vinden is in het Museum Houtstad IJlst.

IJIst is ontstaan aan de oevers van het riviertje de Ee toen aan de zuidzijde van IJlst de Ylostins werd gebouwd. Tijdens de kerstening werden daar een klein klooster en later een kerk, gewijd aan Sint Mauritius, bijgebouwd en zo ontstond er een nederzetting. IJlst werd een welvarende en bloeiende handelsplaats dankzij haar directe verbinding met de Middelzee. In 1268 kreeg IJlst stadsrechten, als vierde stad van Friesland


U maakt een wandeling door het oude stadscentrum, waar u aan beide zijden van de Stads-Ee, omzoomd door statige leilinden, prachtige grachtenhuizen aantreft, die te samen met de overtuinen al eeuwenlang het karakteristieke beeld van het stadje IJlst bepalen. Aan de Eegracht zien we achtereenvolgens de Doopsgezinde Kerk (1857) en de uit 1669 daterende ‘Messingklopper’ met zijn fraaie trapgevel. Verderop staat de Mauritiuskerk (1830), de vroegere Nederlandse Hervormde Kerk, die gebouwd is op de voormalige koemarkt van IJlst. De voorganger en naamgever van de Mauritiuskerk stond vroeger op de plaats waar zich nu de algemene begraafplaats van IJlst bevindt. Aan de gracht staan bovendien veel voormalige koemelkerijen en boerderijen, maar ook zijn de vroegere winkeltjes nog duidelijk herkenbaar.

Vervolgens gaat het varend met de houten bok naar het Museum Houtstad IJlst, de meer dan 300 jaren oude houtzaagmolen ’De Rat’ en de fontein.Daarna vervolgen we onze weg naar de Stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst’ waar we de wandeling beëindigen met een kopje koffie/thee.

Na de wandeling bent u bij de plaatselijke horeca van harte welkom voor een hapje en/of een drankje.

Deze historische ontdekkingstocht door IJlst duurt ruim 2 uur


 

            

 Secretariaat: 
 Galamagracht  12, 8651 EB IJlst
 E-mail: info@beleefijlst.nl

 Losse kaart verkoop bij de 
 VVV Waterland van Friesland
 Geeuwkade 4, 8651 AA IJlst